Maso osolíme a zprudka osmažíme v pekáči na dostatku oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso vyndáme na talíř. Cibuli oloupeme a nakrájíme, taktéž pórek, který však můžeme vynechat.
Na stejném oleji osmažíme všechnu zeleninu, dokud nezačne tmavnout, přidáme lžíci octa, 2 lžíčky hořčice, tři lžíce cukru (nebo odpovídající množství stévie) a lžičku pepře. Podlijeme vodou, vrátíme k zelenině maso, přidáme bobkový list volně a nové koření v košíčku na koření.
Základ na svíčkovou vložíme do trouby asi na 2,5 hodiny, průběžně otáčíme maso, doléváme vodu a mícháme zeleninu, aby se nespálila.
Připravíme si jíšku z másla a hladké mouky (možné použít celozrnnou jemnou). Přidáme k ní šťávu z masa a zeleniny, dokud není jíška hladce rozmíchaná, případně doředíme vodou.
Z omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Většinu masa nakrájíme na plátky a dáme stranou na talíř, malý kousek necháme v omáčce a se zeleninou vše rozmixujeme do hladka. Do zeleniny vmícháme jíšku. Omáčku dochutíme octem, solí, cukrem (nebo stévií). Přidáme smetanu. Podle potřeby můžeme omáčku ještě doředit vodou.
Výbornou svíčkovou na smetaně podáváme s knedlíky a brusinkovou marmeládou.