4 lžičky | cukr | |
3 stroužky | česnek | |
1 lžička | sůl | |
800-1000 g | rajčata | |
2 ks | šalotka | |
2 lžíce | olivový olej | |
120 ml | zeleninový vývar | |
1 lžička | sušené oregano | |
0.5 lžičky | sušený tymián | |
1-2 špetky | mletý barevný pepř | |
1 lžička | sušená bazalka |
1. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a poté oloupeme a nakrájíme na kousky. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek taktéž.
2. V hlubším hrnci rozehřejeme na středním stupni olivový olej, přidáme cibuli a za stálého míchání ji smažíme cca 4 - 5 minut. Přidáme česnek a necháme krátce rozvonět. Přilijeme vývar, případně jen vodu, vsypeme rajčata, přidáme sůl, pepř, oregano, bazalku, tymián a polovinu množství cukru. Směs na rajčatovou omáčku vaříme cca 30 minut za občasného promíchání (bez pokličky).
3. Nakonec rajčatovou omáčku lehce rozmixujeme ponorným mixerem. V omáčce nejsou na škodu kousky rajčat. Podle potřeby ještě dochutíme a dosladíme. Rajčatovou omáčkou potíráme pizzu, ale hodí se i na přípravu jiných pokrmů, na těstoviny apod.
Tip k přípravě rajčatové omáčky
Omáčku lze v případě nouze připravit také z konzervovaných rajčat, rajčatového pyré, případně vše nakombinovat.
Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.
Nejchutnější recepty na domácí pizzu
Pokud hledáte recept na domácí pizzu jako z pizzerie, jste tady správně. Nechybí ani tip na výbornou rajčatovou omáčku na pizzu, která je hned po těstě druhým základem pro skvělý výsledek. Ukážeme si i zdravější alternativy a nezapomeneme ani na bezlepkáře.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena