těsto | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
1 lžíce | kakao | |
275 ml | mléko | |
2 ks | jablko | |
140 g | cukr krupice | |
95 ml | slunečnicový olej | |
1 lžička | skořice mletá | |
300 g | hladká mouka | |
2 lžičky | kypřicí prášek | |
2 lžičky | perníkové koření | |
na potření | ||
220 g | marmeláda | |
poleva | ||
200 g | hořká čokoláda | |
200 ml | smetana ke šlehání | |
podle potřeby | ||
máslo na vymazání formy | ||
strouhaný kokos |
Nejprve v misce smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku s kypřidlem, cukr, koření, skořici a kakao, pak přidáme mléko, vajíčko, olej a nakonec nastrouháme oloupaná jablka. Těsto dobře zamícháme, vylijeme na máslem vymazaný a strouhaným kokosem vysypaný plech. Perník pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Propečenost otestujeme špejlí. Upečený perník s jablky necháme vychladnout a potřeme oblíbenou marmeládou. Ve vodní lázni rozehřejeme smetanu ke šlehání, odstavíme a v této horké smetaně rozmícháme hořkou čokoládu. Polevu vylijeme na perník, rozetřeme stěrkou a posypeme kokosem. Necháme chvíli odležet a skladujeme v lednici. Vláčný perník s jablky podáváme nakrájený na čtverce či trojúhelníky.
Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!
Víkend bez koláče snad ani není víkend. Kdo by si nedal po dobrém obědě a ke kafíčku luxusní koláč, který voní už na dálku? Máme pro vás recepty, ve kterých užijete nasbírané ořechy, ale i jablíčka, tvaroh či netradičně cibuli.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena