těsto | ||
---|---|---|
5 g | sůl | |
1 ks | vejce | |
10 dkg | máslo | |
250 ml | mléko | |
10 dkg | cukr moučka | |
0.5 kg | polohrubá mouka | |
1 ks | sušené droždí | |
náplň | ||
mléko | ||
cukr krupice | ||
vanilkový cukr | ||
mletý mák | ||
skořicový cukr | ||
na potření | ||
máslo rozpuštěné |
Do mísy (nebo pekárny) dáme mléko, rozpuštěné vychladlé máslo, vejce, mouku, droždí, cukr a sůl. Do pekárny v uvedeném pořadí. U pekárny nastavíme program hnětení těsta a necháme těsto udělat a vykynout. V míse zaděláváme těsto, až je krásně hladké a nelepí se na stěny mísy, potom těsto necháme vykynout. Den předem si připravíme makovou náplň. Umeleme mák, svaříme s mlékem, vanilkovým cukrem a krupicovým cukrem. Necháme asi 1/4 hodiny vařit za stálého míchání a po odstavení z plotny vmícháme skořicový cukr.
Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozválíme na plát a potřeme půlkou makové náplně. Přeložíme všechny kraje přes náplň a potom zavineme. Stejně u druhého dílu. Makové záviny dáme na plech a necháme kynout cca 1/2 hodiny. Potom potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C, dokud záviny nemají světle hnědou barvu.
Vláčný makový závin podáváme třeba k pooběové kávičce.
Záviny a štrúdly na sladko i na slano: Klasické i nápadité recepty do vaší kuchařky
Rádi pečete a hledáte inspiraci, co si dopřát sladkého ke kávičce? Nebo vás čeká rodinná oslava a nedáte dopustit na domácí slané chuťovky? V obojím případě máme pro vás skvělé tipy. Připravili jsme pro vás ty nejlepší recepty na slané i sladké záviny a štrúdly a poradíme, čím tentokrát těsto naplnit. Nechybí ani recept na domácí listové těsto.
Autor:pájina
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena