3-4 stroužky | česnek | |
150-200 ml | vývar | |
2 ks | cibule | |
2 ks | chilli paprička | |
800 g | vinná klobása | |
100 ml | kečup sladký | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Vinnou klobásu rozdělíme na 4 díly, svineme do "šneku" a zajistíme jehlami. Oloupanou cibuli a česnek jemně usekáme. Papričky očistíme a nakrájíme nadrobno. Připravenou klobásu z obou stran opečeme na oleji a přendáme do pekáčku. Na výpeku zpěníme cibuli, česnek a chilli papričky, vmícháme kečup a vývar, vše krátce povaříme a dochutíme solí a pepřem. Směsí přelijeme opečenou vinnou klobásu a vše zapékáme asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Pečenou vinnou klobásu rozdělíme na porce, přelijeme pikantní omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem, někomu k vinné klobásce postačí jen pečivo.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena