4 stroužky | česnek | |
5 ks | cibule | |
6 lžic | sádlo | |
200 g | vepřový jazyk | |
700 g | vepřová plec | |
200 g | vepřová játra | |
1 lžíce | rajský protlak | |
500 g | vepřové srdce | |
1 ks | vepřová ledvina | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 lžička | majoránka | |
1 lžička | kmín | |
2 ks | bobkový list | |
4 kuličky | nové koření | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | ||
1 lžíce | pálivá mletá paprika | |
podle potřeby | ||
500-600 ml | vývar |
Vepřovou plec očistíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme. Jazyk spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Ostatní vnitřnosti (tedy játra, ledvinku a srdce) omyjeme, zbavíme blanek a žilek a nakrájíme také na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Na sádle orestujeme cibuli dozlatova. Přidáme plecko, srdce a jazyk a za stálého míchání necháme maso zatáhnout. Pak vše ochutíme rajským protlakem a sladkou paprikou, krátce orestujeme a podlijeme vývarem. Takto připravenou směs ochutíme bobkovým listem, kmínem a novým kořením, zakryjeme poklicí a zvolna dusíme asi 45 minut. Po této době přidáme k vepřovému masu ledvinky a játra, ochutíme pálivou paprikou a česnekem, podle potřeby podlijeme vývarem a dodusíme doměkka. Nakonec guláš podle chuti okořeníme majoránkou, přisolíme a opepříme. Vepřový masopustní guláš podáváme s knedlíkem nebo bramborovými noky či jen tak s pečivem.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena