600 g | vepřová plec | |
3 stroužky | česnek | |
250 g | cibule | |
1 ks | zelená paprika | |
1 ks | červená paprika | |
4 | cherry rajče | |
0.5 lžičky | drcený kmín | |
1 lžíce | mletá sladká paprika | |
1 lžička | pálivá mletá paprika | |
1 lžička | sušená majoránka | |
2 lžíce | rajský protlak | |
500 ml | vývar | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
na ozdobu | ||
1 ks | červená cibule | |
podle potřeby | ||
olej |
1. Nejdříve si připravíme veškeré ingredience. Vepřovou plec bez kůže a kostí očistíme od šlach a blan a nakrájíme na menší kousky, které ze všech stran osolíme a opepříme. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno. Obě cibule oloupeme. Žlutou cibuli nasekáme na kostičky a červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky očistíme a zbavíme jadřinců. Zelenou papriku nakrájíme na kostičky a červenou nakrájíme na nudličky. Očištěná cherry rajčata rozkrojime na poloviny.
2. Na oleji orestujeme žlutou cibuli dozlatova. Poté přidáme česnek a drcený kmín a vše krátce osmahneme. Jakmile se směs rozvoní, přidáme maso, které za stálého míchání ze všech stran opečeme. Poté přidáme na kostičky nakrájenou papriku a přisypeme mletou sladkou a pálivou papriku, majoránku a rajčatový protlak. Vše za stálého míchání zarestujeme a podlijeme vývarem tak, aby dosahoval maximálně do výšky masa. Guláš zvolna dusíme do měkka a během dušení můžeme podle potřeby maso podlévat horkým vývarem tak, abychom získali požadovanou konzistenci.
3. Jakmile bude maso měkké, přidáme do guláše nakrájenou červenou papriku a nakrájená rajčata. Vše promícháme a ještě asi 5 - 8 minut podusíme tak, aby zelenina byla na skus.
4. Guláš s paprikami rozdělíme na porce a ozdobíme na kolečka nakrájenou červenou cibulí. Pokrm podáváme jako hlavní chod, který je vhodný při posezení s přáteli třeba na zahradní párty. Vhodnou přílohou je čerstvý chléb.
Tajný recept myslivců: Perníkový zvěřinový guláš na víně a rozmarýnu
Připravit zvěřinový guláš není nic složitého, pokud máte ten správný recept. Špetka rozmarýnu a kapka vína jsou zárukou úspěchu.
Jako od maminky: Segedínský guláš krok za krokem
Segedínský guláš je maďarská klasika mezi guláši. Každá rodina má určitě svůj vlastní recept na segedín. Tentokrát si ukážeme tradiční postup při vaření tohoto oblíbeného pokrmu.
Správný výběr masa, dlouhé smažení cibule a voňavá paprika. Snad u žádného jiného pokrmu se nedá tolik experimentovat jako právě u guláše. Odvaha kombinovat se vyplatí, kromě masa a papriky můžeme přidat řadu dalších surovin.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena