6 plátků | vepřová kýta | |
80 g | celer | |
120 g | mrkev | |
50 g | petržel | |
1 ks | cibule | |
6 kuliček | celé nové koření | |
12 kuliček | celý černý pepř | |
1 ks | bobkový list | |
3 lžíce | olej | |
1 lžíce | máslo | |
2 lžíce | citronová šťáva | |
200 ml | smetana na vaření | |
1 lžíce | hladká mouka | |
náplň | ||
---|---|---|
3 ks | vejce | |
3 ks | okurka sterilovaná | |
150 g | zauzená šunka | |
podle chuti | ||
sůl | ||
cukr | ||
ocet 8% | ||
podle potřeby | ||
voda nebo zeleninový vývar |
Vejce uvařená natvrdo oloupeme a nakrájíme na poloviny. Okapané kyselé okurky podélně rozkrojíme. Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme nadrobno. Plátky z vepřové kýty (á cca 150g) očistíme, tence rozklepeme a osolíme. Každý plátek masa poklademe šunkou, vejcem a okurkou a svineme do závitku, který zajistíme potravinovou nití nebo párátkem.
V hrnci na oleji zprudka opečeme závitky ze všech stran dorůžova. Poté je vyjmeme a k výpeku přidáme lžící másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Následně přidáme kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut restujeme. K orestovavé zelenině vrátíme opečené závitky, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a 2 lžíce citronové šťávy. Vše podlijeme malým množstvým vývaru a zakryté zvolna dusíme doměkka. Během dušení závitky občas obracíme a přeléváme vydušenou šťávou, případně vývarem. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme nítě nebo párátka a uchováme na teple.
Z podušené zeleniny odstraníme koření a ponorným mixerem ji rozmělníme dohladka. Poté přidáme cukr, ocet a sůl, přilijeme smetanu promíchanou se lžičkou hladké mouky a krátce povaříme na hustší konzistenci omáčky.
Vepřové závitky rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo rýže.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena