Vepřové maso vcelku (kýta, krkovice) osolíme a opepříme. Dáme ho do většího a hlubokého pekáče.
Oloupané žampiony pokrájíme na plátky, klobásu nebo párky na širší plátky, papriku na proužky. Touto směsí posypeme maso. Vše přikryjeme pokličkou a dáme péci do trouby na 200 °C. V případě potřeby můžeme maso podlít vodou nebo vývarem nebo také nálevem ze sterilovaných kapií. Zhruba v polovině pečení přidáme sterilovanou kapii nakrájenou na proužky a vše společně dopečeme.
Měkké maso vyjmeme, pokrájíme. Omáčku na plotně přivedeme k varu a zaprášíme ji lžící polohrubé mouky a asi 5 minut povaříme, až vznikne sos.
Vepřové podle maminky podáváme s rýží, do které můžeme při dušení přidat mraženou zeleninu (hrášek, mrkev, kukuřice).