4 plátky | vepřová kýta | |
1 ks | cibule | |
150 g | batáty brambory | |
150 ml | bílé víno | |
1 ks | bobkový list | |
podle chuti | ||
---|---|---|
špetka | sůl | |
špetka | mletý černý pepř | |
na obalení | ||
4 lžíce | hladká mouka | |
podle potřeby | ||
2-3 lžíce | olej | |
300 ml | zeleninový vývar |
Vepřové plátky očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky a oloupané batáty nastrouháme nahrubo.
Na oleji zprudka opečeme plátky masa z obou stran dozlatova. Poté maso vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět cibulku, ke které vmícháme nastrouhané batáty a vše podlijeme vínem. Takto připravený základ za stálého míchání povaříme asi 3 minuty. Jakmile se alkohol odpaří vrátíme plátky masa, vše podlijeme vývarem, ochutíme bobkovým listem a celým pepřem a zakryté zvolna dusíme doměkka.
Měkké plátky masa vyjmeme, koření odstraníme a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme a podle chuti osolíme, opepříme, případně zředíme vývarem. Do omáčky vrátíme plátky masa a vše zvolna podle potřeby prohřejeme.
Vepřové plátky v batátové omáčce rozdělíme na porce a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena