600 g | vepřová plec | |
1 ks | červená cibule | |
1 ks | cibule | |
3 stroužky | česnek | |
150 g | žampiony | |
1 ks | červená kapie | |
100 ml | bílé víno | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
1 špetka | mletý kmín | |
1 lžička | červená kari pasta | |
podle potřeby | ||
masový vývar | ||
2-3 lžíce | olej | |
zálivka | ||
150 ml | masový vývar | |
1 lžíce | sójová omáčka kikkoman | |
0.5 lžičky | solamyl |
Vepřovou plec bez kosti očistíme od tuku a nakrájíme na větší hranolky, které osolíme a opepříme. Obě cibule oloupeme a nasekáme nahrubo. Oloupaný česnek prolisujeme a očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Červenou kapii zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky. Připravíme si zálivku. 200 ml studeného vývaru promícháme se lžící sojové omáčky a ½ lžičkou solamylu.
Na oleji orestujeme cibuli dozlatova, pak přidáme nakrájené kousky masa, které za stálého míchání opečeme dorůžova. K masové směsi přidáme prolisovaný česnek a kari pastu, vše krátce osmahneme a vmícháme žampiony se špetkou mletého kmínu. Vše podlijeme malým množstvím vývaru a vína a zvolna dusíme za občasného míchání, dokud nebude maso dostatečně měkké a šťáva se zredukuje asi na třetinu. Poté vmícháme nakrájenou papriku a vše za stálého míchání podlijeme zálivkou a asi 2 minuty na mírném ohni povaříme na požadovanou hustotu a odstavíme mimo teplo. Směs zakryjeme poklicí a necháme asi 5 minut odležet.
Dušenou vepřovou směs na kari rozdělíme na porce a servírujeme s rýží jako hlavní chod.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Zahřejte se kořením aneb kari v receptech
Kari - úžasně voňavá a nezaměnitelná směs koření složená hlavně z kmínu, koriandru a kurkumy, která kari dodává zářivě zlatou barvu. Pojďme se podívat na pár receptů, ve kterých kari nesmí scházet.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena