50-80 ml | vývar | |
2 lžíce | šalotka | |
600 g | vepřová panenka | |
1.5 lžíce | domácí bazalkové pesto | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř |
Vepřovou panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na kousky (medailonky) asi 3 cm silné, které zlehka rukou naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupanou šalotku nasekáme najemno. Na rozpáleném oleji prudce opečeme maso z obou stran dozlatova. Poté medailonky vyjmeme a na výpeku necháme zesklovatět šalotku, ke které vmícháme domácí bazalkové pesto. Vše krátce osmahneme, teplotu snížíme, vložíme opečené medailonky, vše podlijeme malým množtvím vývaru a asi po 2 - 3 minutách odstavíme z tepla. Pokrm zakryjeme a necháme asi 5 minut před servírováním odležet, aby všechny chutě prolnuly. Vepřové medailonky s bazalkovým pestem rozdělíme na porce, přelijeme výpekem a podáváme podle chuti s vařeným či pečeným bramborem, případně s bramborovou kaší.
Pesto na víc způsobů: Jak ho použít při vaření?
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Kromě pesta bazalkového se můžeme setkat s omáčkou připravenou také ze špenátu, medvědího česneku či rukoly. Pojďme se podívat na samotnou přípravu, ale také chuťově vynikající recepty, kde pesto hraje významnou roli.
Recept na pečené vepřové maso se zelím krok za krokem
Máte rádi vepřové? A se zelím? Pak právě tento recept přijde vhod. Pečené vepřové na zelí a slanině nemá chybu!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena