400 ml | vývar | |
150 ml | smetana | |
1.5 lžíce | hladká mouka | |
600 g | vepřová plec | |
350 g | zelené fazolové lusky | |
1 svazeček | čerstvý kopr | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
máslo | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
ocet | ||
mletý černý pepř |
Vepřové maso očistíme, nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Zelené fazolky zbavíme stopek a na másle podusíme doměkka. Čerstvý kopr nasekáme najemno. Kousky masa zprudka opečeme ze všech stran na oleji. Jakmile se maso zatáhne, přilijeme malé množství vody nebo vývaru, teplotu snížíme a zakryté zvolna dusíme doměkka.
Měkké maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk, ke kterému přidáme lžíci másla a mouku. Vše krátce osmahneme, podlijeme vývarem a asi 15 minut povaříme. Poté do omáčky vrátíme maso, přidáme podušené fazolky a nasekaný kopr, přilijeme smetanu a vše asi 2-3 minuty povaříme. Nakonec omáčku podle chuti osolíme a okyselíme octem.
Vepřové maso s fazolkami rozdělíme na porce a podáváme s knedlíkem jako hlavní chod.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena