1 ks | cibule | |
1 hrst | houby | |
400 g | vepřové plecko | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
drcený kmín | ||
mletý černý pepř | ||
bujón | ||
podle potřeby | ||
máslo na smažení | ||
hladká mouka | ||
příloha | ||
1 ks | cibulka s natí | |
1 hrnek | dlouhozrnná rýže |
1. Vepřové plecko si nakrájíme na kostky a cibuli nadrobno. Čerstvé houby očistíme a také nakrájíme. Sušené houby namočíme do vody. Na másle zesklovatíme cibuli a přidáme maso, které jsme promíchali se solí a pepřem. Maso osmahneme, aby se zatáhlo. Přidáme drcený kmín, trochu podlijeme, přidáme houby (sušené slijeme) a pomalu dusíme doměkka. Vepřové kostky na houbách podle potřeby podléváme.
2. Před dokončením přidáme zátřepku na zahuštění omáčky. Dochutíme solí, pepřem, případně špetkou bujonu či houbovým práškem.
3. Během dušení masa si uvaříme přílohu. Na másle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme propláchnutou rýži, osmahneme, přidáme nasekanou nať z cibulky, zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
4. Vepřové kostky na houbách s rýží podáváme jako hlavní chod.
!TIP k přípravě
Do houbových omáček se hodí lesní i kupované houby, můžeme klidně použít i žampiony či hlívu. Použít můžeme nejen čerstvé, ale i sušené, naložené či zamražené houby.
Foto: Shutterstock.com
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Conny
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena