800 g | vepřová plec | |
1 lžíce | rostlinný olej | |
5 stroužků | česnek | |
2 ks | cibule | |
3 lžíce | sádlo | |
1 lžíce | hořčice plnotučná | |
2 lžíce | máslo | |
5 ks | vejce | |
1 stroužek | prolisovaný česnek | |
3 lžíce | sladká smetana | |
150 g | jemné párky | |
1 lžíce | pažitka nasekaná | |
podle chuti | ||
---|---|---|
5 špetek | sůl | |
3 špetky | mletý černý pepř |
Vepřovou plec po vlákně nakrojíme tak, aby vznikl plát masa, který rozklepeme přes mikrotenový sáček na výšku asi 2,5 cm. Poté plát masa osolíme, opepříme, potřeme 1 stroužkem utřeného česneku a olejem, svineme do rolky a necháme v chladu ve vhodné nádobě přes noc odležet.
Následující den si připravíme ostatní ingredience. Na rozehřátém másle umícháme osolená a opepřená rozšlehaná vejce s prolisovaným česnekem, smetanou a pažitkou dohladka. Vaječnou směs necháme vychladnout. Stroužky česneku a oloupanou cibuli nasekáme nahrubo a vložíme do pekáčku, který předem vymažeme vyšší vrstvou škvařeného vepřového sádla.
Odleželé vepřové maso rozprostřeme na folii a potřeme tenkou vrstvou hořčice. Na střední část plátu masa naneseme míchaná vajíčka, která poklademe nožičkami párků a maso pomocí jehel a potravinové nitě uzavřeme do rolády. Takto připravenou roládu vložíme do pekáče s cibulí, podlijeme vývarem a zakryté pečeme v předehřáté troubě na 180 °C doměkka. Během pečení roládu přeléváme výpekem. Asi 15 minut před dokončením roládu odkryjeme, teplotu zvýšíme na 200 °C a dopečeme dozlatova.
Vepřovou plněnou roládu na česneku nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce, přelijeme výpekem a podáváme. Vhodnou přílohou je dušený špenát a bramborový knedlík.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena