Připravíme si hlubší plech nebo velký pekáč, který dobře vymastíme tukem. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky o tloušťce cca 7 mm. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřovou pečeni omyjeme, osušíme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme.
Na plech nejdříve rozložíme brambory, na ně poklademe kolečka cibule a nakonec plátky pečeně. Zalijeme smetanou na vaření a dáme péci do trouby pod alobal, můžeme přikrýt i vrchem pekáče.
Po 50 minutách pečení odstraníme alobal, přilijeme smetanu ke šlehání, zmírníme teplotu na 175 °C a ještě 15 minut dopékáme.
Na talíři vepřovou pečeni zapečenou s bramborem přeléváme horkou smetanou s výpekem.