Vepřová pečínka s chutí tymiánu a sladkokyselou cibulkovou omáčkou.
Hodnocení
4.6
/ 5 (24x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Ostatní
Olej3 lžíce
Vepřová pečeně s kostí1 kg
Podle chuti
Sůl
Čerstvý tymián2 větvičky
Mletý černý pepř
Podle potřeby
Vývar
Citronová šťáva
Sádlo vepřové
Omáčka
Máslo2 lžíce
Med1 lžíce
Bílé suché víno5 lžic
Jarní cibulka s natí3 svazečky
Postup přípravy
Vepřovou pečínku očistíme, omyjeme a osušíme.
Čerstvý tymián rozdrtíme a promícháme s olejem, solí a pepřem. Touto směsí maso důkladně potřeme a necháme asi hodinu odležet v chladu.
Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka.
Odleženou pečínku zprudka opečeme ze všech stran na sádle dozlatova. Vložíme do pekáčku, podlijeme vývarem a zakryté pečeme v troubě při 180 °C doměkka. Během pečení maso občas podléváme vývarem.
Měkkou pečínku vyjmeme a uchováme na teple. Do masového výpeku přidáme lžíci másla a nakrájenou jarní cibulku.
Necháme zpěnit, přidáme med, podlijeme vínem a vývarem.
Krátce podusíme a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Vepřovou pečeni na tymiánu rozdělíme na porce a podáváme s dušenou cibulkovou omáčkou. Vhodnou přílohou k vepřové pečeni na tymiánu jsou pečené nebo vařené brambory a zeleninový salát.