450 g | vepřová panenka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
omáčka | ||
80 g | máslo | |
50 ml | smetana | |
80 g | hladká mouka | |
600 ml | zeleninový vývar | |
1 hrst | čerstvá pažitka |
Vepřovou panenku očistíme, osolíme a zprudka ze všech stran opečeme na oleji dorůžova. Opečenou panenku zabalíme do alobalu, vložíme do zapékací mísy a troubě předehřáté na 170 °C pečeme 15 - 20 minut. Připravíme si omáčku. Z másla a mouky upražíme světlou jíšku, kterou podlijeme vývarem a necháme zvolna vařit 15 - 20 minut. Pak základ omáčky zjemníme smetanou a vmícháme pažitku. Pažitkovou omáčku prohřejeme, podle potřeby osolíme a opepříme, ale již nevaříme. Upečenou vepřovou panenku nakrájíme na šikmé plátky a podáváme s pažitkovou omáčkou, čerstvou zeleninou a vařeným bramborem.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena