400 g | vepřová panenka | |
100 g | anglická slanina (plátky) | |
1 ks | šalotka | |
1 ks | hruška | |
120 ml | červené portské víno | |
80 ml | vývar | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
čerstvě mletý černý pepř | ||
drhnutý tymián | ||
sušený rozmarýn | ||
podle potřeby | ||
3 lžíce | rostlinný olej | |
2 lžíce | máslo |
Vepřovou panenku očistíme, případně zbavíme blan a rozkrojíme na dva válečky. Maso osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a rozmarýnem a obalíme do plátků anglické slaniny, kterou zajistíme nití. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Větší pevnou neoloupanou hrušku rozkrojíme na čtvrtiny. Každý dílek zbavíme jadřince a příčně rozkrojíme na poloviny.
Na oleji zprudka opečeme připravenou panenku za všech stran dorůžova a přendáme ji do pekáčku. K výpeku přidáme lžíci oleje a orestujeme na něm šalotku dozlatova. Poté přidáme tymián a rozmarýn, jakmíle se koření rozvoní, přilijeme portské víno, které necháme odpařit. Dále přidáme máslo a hrušky a vše za stálého míchání krátce osmahneme. Směs přendáme do pekáčku k masu, podlijeme horkým vývarem a zakrýté pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 až 20 minut.
Vepřovou panenku zbavíme nití, nakrájíme přes vlákno na plátky a každou porci obložíme hruškovou směsí. Vhodnou přílohou jsou brambory připravené na oblíbený způsob.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena