3 lžíce | brusinková zavařenina | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
4 plátky | vepřová kýta | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
majoránka | ||
podle potřeby | ||
olivový olej | ||
hotová jíška | ||
vývar na podlití |
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a dobře naklepeme na tenké plátky. Z obou stran potřeme solí. Majoránku promícháme se lžící oleje a směsí maso potřeme. Necháme odležet pár hodin, ale záleží, kolik máme času. Na pánvi rozehřejeme olej a vepřovou kýtu orestujeme po obou stranách. Když se maso zatáhne a je zlatavé, podlijeme trochou vývaru, přikryjeme pokličkou a podusíme za občasného obracení doměkka. Z výpeku maso vyjmeme a uchováme na teple. Vlijeme smetanu ke šlehání, přidáme brusinky a promícháme. Necháme provařit, vsypeme asi lžíci hotové jíšky a necháme 1 minutu provařit. Podle chuti dosolíme a dochutíme majoránkou. Do brusinkové omáčky vrátíme zpět maso a už jen krátce prohřejeme. Vepřovou kýtu s brusinkovou omáčkou podáváme s knedlíkem, bramborovými noky nebo jinou přílohou podle vlastní chuti.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena