Očištěné žampiony nakrájíme na slabé plátky.
Umyté maso osušíme, naklepeme, osolíme, opepříme a lehce obalíme v hladké mouce. Maso opečeme na trošce olivového oleje (jen na rychlo) z obou stran, podlijeme bílým vínem a necháme vyprchat. Opečené maso odendáme na kuchyňskou utěrku a udržujeme v teple.
Ve stejné pánvi zpěníme máslo a přidáme žampiony. Žampiony dusíme do změknutí, vybereme je, osolíme a opepříme a taktéž je udržujeme v teple
Do základu poprášíme hladkou mouku, přidáme vývar a smetanu. Dobře promícháme, ať nejsou hrudky, a vaříme do krému. Dle naší potřeby můžeme přidat ještě trochu vývaru. Do smetanové omáčky vložíme opečené kotlety, uvařené žampiony a krátce společně prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem podle naší chuti. Kotletu připravíme na talíř se žampiony a polijeme smetanou.
Vepřová kotleta se žampiony na smetaně se podává teplá, posypaná čerstvě nasekanou petrželkou a jako přílohu můžeme zvolit pečené brambory.