3-4 l | voda | |
2 ks | bílek | |
2 ks | velká cibule | |
1 ks | vepřové uzené koleno | |
1 balíček | mražená zelenina pod svíčkovou | |
3 ks | uzené vepřové nožky | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
bobkový list | ||
nové koření | ||
celý pepř | ||
mletý černý pepř |
Připravíme si všechny ingredience. Do velkého hrnce dáme uzené koleno s nožkami, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Zalijeme vodou a vaříme 2 hodiny. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na čtvrtky. Po 2 hodinách zeleninu (i mraženou směs) přisypeme k uzenému vývaru a vaříme další hodinu. Osolíme, opepříme. Poté vývar scedíme do jiného hrnce, zeleninu podle potřeby nakrájíme na menší kousky a maso obereme od kosti. Kdybychom měli vývar kalný, rozšleháme ve studené vodě bílky a vmícháme je do čistého vroucího vývaru. Provaříme, sesbíráme pěnu a vývar znovu přecedíme, ale tentokrát přes plátýnko. Maso se zeleninou rozdělíme do misek, zalijeme vývarem na huspeninu a necháme v lednici nebo spíži dobře zatuhnout. Vepřovou huspeninu podáváme jako studenou večeři. Můžeme přikusovat chléb.
Masopustní hodování: Zabijačkový guláš, tlačenka a výborné sádlo jako za starých časů
Sváteční masopustní období je plné dobrot a my se dnes zaměříme na pokrmy, které k masopustu a zabijačkám právem patří. Vybrali jsme pro vás prověřené recepty na masopustní guláš, vepřovou roládu, bůčkovou tlačenku a třeba i výtečnou huspeninu. Nechybí ani recept na správně vyškvařené sádlo.
Videorecept: Vyzkoušejte masopustní smažené koblihy ze sladkých brambor
Tradiční české koblihy k masopustu neodmyslitelně patří. Ale pokud v kuchyni rádi experimentujete, zkuste si připravit koblížky z těsta, jehož základem jsou sladké brambory, Nepotřebují dlouhé kynutí jako koblihy klasické a na chuti jim to vůbec neubírá. Navíc si je mohou dopřát i celiaci, jsou totiž bezlepkové.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena