těsto | ||
---|---|---|
300 ml | voda | |
100 g | máslo | |
200 g | hladká mouka | |
5 ks | vejce (M/L) | |
1 špetka | sůl | |
krém | ||
500 ml | mléko | |
2 ks | vanilkový pudinkový prášek | |
150 g | cukr krystal nebo cukr krupice | |
250 ml | smetana ke šlehání (33%) | |
poleva | ||
150 g | cukr moučka | |
150 g | cukr krystal nebo cukr krupice | |
75 ml | voda | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
2 lžičky | ocet |
Vyndáme si ven vajíčka z ledničky, aby měly pokojovou teplotu. Nalijeme 300 ml vody do rendlíku a přidáme 100 g másla a dáme vařit, aby se máslo rozpustilo. Jakmile se máslo rozpustí, tak do vroucí vody nasypeme 200 g hladké mouky a mícháme (můžeme i ztlumit plamen), dokud se nevytvoří hezké těsto a těsto se začne odlepovat od kastrůlku. Necháme pak těsto vychladnout venku na pokojovou teplotu. Poté přidáme vajíčka a špetku soli a šlehačem mícháme, dokud se nevytvoří hezké těsto. Z této směsi vytvoříme na pečícím papíru věnečky, na kterém si dopředu můžeme fixou udělat kolečka o průměru cca 7 cm a otočíme papír. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut 220 stupňů. Poté vychladlé věnečky rozkrojíme. Z vytvořené směsi uděláme zhruba 24 věnečků.
Připravíme si 150 g cukru moučka, 150 g cukr krupice, 75 ml vody, 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a 2 čajové lžičky octa (ocet je důležitý, aby se vytvořila správná hmota). Vše smícháme a přivedeme k varu za stálého míchání, zhruba 5 minut se to vaří a stále mícháme. Někdy to i odstavím z plotny a dávám zpět na plotnu. V této teplé směsi (ne vařící) poté namáčíme horní část věnečků. Čím teplejší je směs, tím lépe se namáčí, ale tím více polevy zůstane na věnečkách. Můžeme během namáčení si směs si zase ohřát, aby se dobře namáčelo.
Připravíme si 500 ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinku, 150 g krupicového cukru a 250 ml 33% šlehačky na šlehání. Odměříme si mléko, část mléka si necháme bokem a zamícháme si do něj vanilkový pudink a cukr. Jakmile se začne mléko bublat, nalijeme směs mléka s pudinkem a cukrem. Neustále mícháme, aby se krém nespálil, cca 2-3 minuty. Poté přendáme krém do skleněné misky a za tepla přikryjeme na povrchu potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup. Jakmile krém vychladne v ledničce (vychladlý nejméně na pokojovou teplotu), tak do něj metličkou přimícháme vyšlehanou šlehačku. Pokud není vytvořená směs dost vychladlá, můžeme ji ještě dát do ledničky, aby nebyla vyteklá.
Vychladlou směsí potom věnečky plníme. Věnečky s pudinkovým krémem uchováváme v chladu.
Tip na víkend: Úžasné domácí věnečky krok za krokem
Recept na vynikající tradiční věnečky s odlehčeným krémem. Zamilujete si je!
Autor:engi
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena