Předehřejeme troubu na 180 °C. Zeleninu očistíme, nastrouháme a odebereme požadované množství. Velké cibule nasekáme najemno. Chléb nakrájíme na kostičky a taktéž odměříme počet šálků. Slaninu není nutná, ale je dobrá pro chuť.
V hrnci na 5 lžících másla opečeme nakrájenou cibuli, strouhaný celer, mrkev a starší chleba. Pokud je příliš tvrdý, rozdrtíme ho. Směs zalijeme šálkem vývaru, může být i z kostky, přidáme kmín a bazalku, po špetce šalvěje a tymiánu, po 2 lžících sekané pažitky a petrželky. Směs mírně osolíme a přidáme sekané kopřivy. Promícháme a necháme vsáknout. Pokud byl chleba příliš suchý, přilijeme ještě trochu vývaru.
Směs necháme prochladnout a zamícháme 2 - 3 rozšlehaná vejce. Podle potřeby přidáme ještě 2 - 3 lžíce strouhanky.
Pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme alobalem či pečícím papírem a na ní položíme směs tvarovanou do šišky. Poklademe máslem či slaninou a pečeme 1/2 hodiny. Do směsi můžete také přidat trochu mletého masa.
Velšského králíka nakrájíme na řezy. Velšského králíka servírujeme teplého či studeného se salátem či pokrájenou zeleninou.
Dobrou chuť!