3 lžíce | olej | |
1 lžíce | sůl | |
600 ml | kefír | |
1 lžíce | cukr krupice | |
320 g | hladká mouka | |
1 lžíce | drcený kmín | |
1 balíček | sušené droždí | |
1 lžička | celý kmín | |
140 g | žitná mouka | |
1-2 hrstě | lněná semínka | |
300 g | grahamová mouka |
Do pekárny (použijeme velké hnětače) nalijeme kefír i olej, zasypeme veškerou moukou a kmínem. Na jednu stranu pekárny dáme sůl a na druhou cukr a droždí. Pekárnu zapneme na program KLASIK, velikost velký, barva střední. Po zaznění signálu (pípnutí) přidáme do pekárny semínka. Mohou být i dýňová nebo slunečnicová. Těsto během kynutí vystoupí až nahoru, ale nemusíte se bát, nepřeteče. Upečený velký kefírový chleba z domácí pekárny necháme v otevřené pekárně 10 minut chladnout a pak ho opatrně vyklopíme. Kefírový chleba je výborný ke grilovanému masu nebo klobáskám.
Recept na domácí knäckebrot krok za krokem
Vyzkoušejte recept na zdravý semínkový a krásně křupavý chlebík krok za krokem. Oproti jinému pečivu obsahuje méně kalorií a především méně lepku, ale je v něm hodně vlákniny. A tento je opravdu výborný!
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena