80 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
3 lžíce | rum | |
3 ks | žloutek | |
50 g | rozinky | |
40 g | droždí | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | strouhaná citrónová kůra | |
500 g | polohrubá mouka | |
250 ml | vlažné mléko | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce | |
podle potřeby | ||
cukr moučka |
Připravíme si kvásek. Polovinu vlažného mléka promícháme s cukrem a rozdrobeným droždím. Zaprášíme moukou a necháme vzkypět. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Mouku prosejeme a osolíme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přendáme vzešlý kvásek, přisypeme oba cukry, přidáme 4 žloutky, rozinky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a zbývající mléko. Ze surovin řádně propracujeme hladké těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 hodinu kynout. Potom těsto rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme 3 dlouhé válečky a upleteme cop. Ten spojíme pomocí vody do věnce a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 40 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 15 minut. Potom teplotu zmírníme a zvolna dopékáme asi 35 - 40 minut. Hotový velikonoční věnec posypeme moučkovým cukrem a podáváme zcela vychladlý ke kávě nebo čaji.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena