350-400 ml | majonéza | |
2 lžíce | zakysaná smetana | |
2-3 ks | okurky kyselé | |
2 ks | jarní cibulka | |
1 lžička | dijonská hořčice | |
6 ks | vejce natvrdo | |
1 balíček | želatina na vaječnou tlačenku | |
1 hrst | čerstvá pažitka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
olej | ||
podle chuti | ||
sůl | ||
čerstvý mletý pepř | ||
na ozdobu | ||
2-3 lžíce | hrášek sterilovaný | |
2-3 lžíce | sterilovaná baby karotka |
Natvrdo uvařená vejce oloupeme, 1 kus odložíme stranou na ozdobu a poté nakrájíme na plátky. U zbývajících vajec oddělíme žloutky od bílků. Bílky nasekáme na kousky a žloutky utřeme s hořčicí, zakysanou smetanou, solí a pepřem dohladka. Jarní cibulku očistíme a jemně nasekáme. Kyselé okurky nastrouháme nahrubo. Hrášek a baby karotku necháme okapat. Z jedné kávové lžičky želatinového prášku a 125 ml vody připravíme rosol a zbývající želatinu necháme nabobtnat asi v 75 ml mléka (postupujeme podle návodu na obalu).
Porcelánovou misku nebo jinou formu o objemu 0,5 l vyložíme potravinovou folií, kterou potřeme olejem. Na dno naneseme tenkou vrstvu rosolu a ozdobně poklademe plátky vejce, kuličkami hrášku a baby karotkou. pOTÉ opět pokryjeme tenkou vrstvou rosolu. V jiné míse promícháme utřené žloutky s majonézou, nakrájenými bílky, okurkou, jarní cibulkou a nasekanou pažitkou. Do této směsi vmícháme nabobtnalou želatinu, nasekanou pažitku a přendáme do formy na připravený ozdobný základ.
Vaječnou tlačenku necháme v chladu ztuhnout. Velikonoční vaječnou tlačenku s pažitkou podáváme s pečivem a čerstvou zeleninou.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Top recepty na vajíčkovou pomazánku s bleskovou přípravou
Vajíčková pomazánka nemusí chutnat pokaždé stejně - lze si ji odlehčit, zjemnit, dodat jí na pikantnosti a doplnit o nejrůznější bylinky či najemno nastrouhanou zeleninu. Máme pro vás 8 receptů na vajíčkovou pomazánku pokaždé jinak.
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena