4 ks | vejce | |
50 g | máslo | |
1 lžíce | ocet | |
8 plátků | bílá veka | |
4 plátky | velikonoční masová nádivka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
1-2 stroužky | česnek | |
sůl | ||
podle potřeby | ||
ledový salát | ||
na ozdobu | ||
1 lžíce | čerstvá pažitka |
Máslo utřeme s prolisovaným česnekem a solí dohladka. Ochuceným máslem potřeme plátky veky a z obou stran na suché pánvi opečeme dozlatova. Plátky masové nádivky nebo sekané upravíme do velikosti plátků veky a také z obou stran opečeme. Připravíme si ztracená vejce.
V menším rendlíku přivedeme k varu vodu a jakmile se začne vařit, přidáme do ní lžíci octa. Vodu nesolíme. Každé vejce zvlášť vyklepneme do mističky a vroucí vodu v rendlíku rychle zamícháme tak, aby vznikl vír. Pak do jeho středu vlijeme jedno vejce, jakmile bude bílek pevný, ihned rendlík odstavíme z tepla a vejce necháme ještě asi 2 minuty dojít. Tímto způsobem postupně připravíme všechna vejce a necháme je na ubrousku okapat.
Mezi dva opečené česnekové toasty vložíme plátek opečené nádivky, list salátu a nahoru umístíme ztracené vejce, které osolíme, ozdobíme pažitkou a ihned podáváme. Velikonoční tousty s nádivkou a ztraceným vejcem podáváme teplé jako pohoštění pro koledníky, ale chutnat budou i na druhý den po Velikonočním pondělí.
Recept na pošírované vejce krok za krokem
Pošírování pochází z francouzského slova "pocher" a označuje šetrnou přípravu jídla v horké (nikoli vroucí) vodě. Tato úprava ponechává jídlu hodnotné látky a původní chuť.
Jak použít zbylá vejce? Zkuste vajíčkovou pomazánku podle našeho receptu
Vejce k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Dnes si připravíme výbornou pomazánku z přebytků vajec, kterou podáváme na čerstvém pečivu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena