140 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
2 ks | žloutek | |
210 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
70 g | mletý cukr | |
1 lžička | přírodní vanilkový extrakt | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
kakao |
Do větší misky odvážíme mouku, cukr, přidáme rum, citronovou kůru, přírodní vanilkový extrakt (lze vynechat), 2 žloutky a studené máslo přímo z lednice, které jsme nakrájeli na kostky. Konečky prstů začneme spojovat suroviny takovým způsobem, jako bychom tvořili drobenku, následně rychle spojíme v těsto. Na vál či kuchyňské prkénko si vždy dáme kus těsta a po částech po něm přejíždíme směrem od sebe hranou ruky. Suroviny se tak správně propojí a sušenky budou úžasně křehké. Vzniklé pláty opět dáme rychle dohromady v těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň dvě hodiny v lednici, ideálně přes noc.
Po odpočinutí těsta v lednici jej necháme pár minut na vále. Odkrojíme si asi čtvrtinu těsta, kterou lehce rozválíme, posypeme kakaem holandského typu, zabalíme a krátce prohněteme, aby se těsto obarvilo na hnědo.
Ze světlé části těsta tvoříme malé kulíčky (cca 1 cm v průměru) a skládáme na plech vyložený pečicím papírem do tvaru těla ovečky. Z kakaové části tvoříme hlavu, nohy, uši a případně ocásek. Vše jemně přitiskneme k sobě. Velikonoční sušenky ve tvaru oveček poté pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut. Jakmile začnou růžovět okraje, vyndáme je z trouby.
Vychladlé velikonoční sušenky naskládáme do krabičky a skladujeme v lednici. Podáváme například kávě či čaji.
Přírodní barvení velikonočních vajíček: Jak na to, aby se výsledek podařil na výbornou?
Velikonoce se kvapem blíží, a i když letos proběhnou možná za stejně nestandardních podmínkách jako minulý rok, určitě si tím nenechte zkazit náladu a nachystejte si doma oslavu jarních svátků se vší parádou!
Videorecept: Čokoládová velikonoční vajíčka podle Anny
Vajíčka nemusí být jen od slepiček. Udělejte si své vlastní plné oříšků a datlí. V kombinaci s mrkví je tohle naprostá dobrota.
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena