těsto | ||
---|---|---|
250 ml | mléko | |
40 g | cukr | |
0.5 balíčku | sušené instantní droždí | |
40 ml | olej | |
1 ks | vejce (M/L) | |
450 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | kypřicí prášek do pečiva | |
2 lžičky | ocet 8% | |
2 lžíce | přepuštěné máslo | |
3 špetky | sůl | |
na potření | ||
1 ks | žloutek | |
1 lžička | mléko | |
náplň | ||
200 g | tučný měkký tvaroh | |
1 ks | žloutek | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
1 lžíce | cukr moučka s vanilkou |
Připravíme si těsto. Mouku prosejeme se solí a práškem do pečiva. Ve velké míse promícháme vlažné mléko s cukrem a sušeným droždím, přidáme olej a vejce a vše důkladně prošleháme. Do takto připravené mokré směsi postupně přidáme část mouky, promícháme přidáme ocet a přepuštěné máslo a zapracujeme zbývající mouku. Na pomoučené desce vypracujeme hladké těsto, které vložíme do velké mísy vytřené olejem, zakryjeme folií a utěrkou a necháme na teplém místě 40 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh prošleháme se žloutky a vaniklovým cukrem.
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme na poloviny. Z každé části připravíme váleček, který rovnoměrně rozdělíme nastejně velké dílky. Každý dílek prohněteme, utvoříme kouli a necháme na teplém místě 20 minut kynout. Následně bochánky rozválíme na silnější placičky, do středu klademe náplň, těsto uzavřeme do bochánku a klademe na plech vyložený pečícím papírem. V misce rozšleháme žloutek s mlékem a touto směsí bochánky ze všech stran důkladně potřeme. Velikonoční bochánky pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 30 až 35 minut dozlatova.
Velikonoční minibochánky podáváme ke kávě nebo čaji, ke snídani či svačině, ale klidně kdykoli jen tak na chuť.
Tradiční velikonoční delikatesy ve světě
Velikonoce jsou za dveřmi a vy opět po roce přemýšlíte o něčem netradičním, čím byste rádi překvapili rodinu a ohromili očekávané hosty. O tom, jaké pochoutky si o Velikonocích připravují naši sousedé, už jsme pro vás psali. Dnes se však podíváme trochu dál. Jak vypadá velikonoční menu v Portugalsku, Anglii a třeba i v daleké Indii?
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena