100 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
2 ks | vejce | |
80 g | máslo | |
250 ml | mléko | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
400 g | hladká mouka | |
0.5 lžičky | citronová kůra | |
100 g | polohrubá mouka | |
1 kostka | droždí (42g) | |
50 g | sušené brusinky | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | vejce |
Obě mouky prosejeme a promícháme se solí. V míse rozpustíme droždí s cukrem, vše zalijeme vlažným mlékem, přidáme vanilkový cukr, rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku, citronovou kůru a změklé máslo. Ze surovin vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme 90 minut kynout. Do vyběhnutého těsta zapracujeme brusinky, krátce prohněteme a rozdělíme na stejně velké kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 1 cm silné a 12 cm dlouhé. Vždy ze 3 válečků vyhotovíme pletýnky, které přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Nakynuté velikonoční pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut dozlatova. Velikonoční pletýnky podáváme ke kávě nebo čaji jako slavnostní pohoštění.
Začněte včas: Zdobení vajíček a velikonoční tvoření
Velikonoce jsou úžasnou příležitostí, jak se zase jednou kreativně vyřádit. Udělejte si čas, popusťte uzdu fantazii, sedněte si spolu s dětmi a pusťte se do tvoření plného jarních barev a velikonočních roztomilostí.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena