těsto | ||
---|---|---|
1 špetka | sůl | |
100 g | máslo | |
3 ks | žloutek | |
500 g | hladká mouka | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
20 g | čerstvé droždí | |
60 g | třtinový cukr | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
1 hrst | lupínky mandlí | |
poleva | ||
1 lžíce | máslo | |
1 lžíce | med |
Lehce ohřejeme smetanu, ve které následně rozdrobíme čerstvé droždí, zamícháme se lžičkou cukru a shora zlehka posypeme hladkou moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 10 minut odpočívat. Do větší mísy odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme vařečkou důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek z droždí. Začneme od středu míchat. Následně vmícháme i ostatní suroviny, tedy zbytek cukru, žloutky a změklé či nastrouhané máslo. Vymísíme v nelepivé těsto, pokud máme doma robota či domácí pekárnu, zjednodušíme si práci. Těsto zlehka zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat zhruba hodinu na teplém místě.
Těsto po hodině zhruba zdvojnásobí svůj objem, je tedy nakynuté a přemístíme jej na vál. Těsto rozdělíme na tři stejné díly, zhruba po 300 gramech. Každý díl ještě propracujeme v ruce tak, aby vznikla hladká kulička s co nejméně záhyby. Z každé části vytvoříme postupně 3 polodlouhé prameny, poté až prameny dlouhé cca 60 cm. Prameny zapleteme jako klasický cop. Upletený velikonoční cop přemístíme na plech s pečícím papírem a konce spojíme k sobě (spoj můžeme zpevnit špejlemi). Vznikne tak tvar věnce. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 175 °C. Před vložením do trouby pletenec potřeme pomocí mašlovačky rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Velikonoční pletenec pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 minut. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Pokud nám velmi rychle po začátku pečení zlátne těsto, můžeme zakrýt alobalem a dopéci takto až do propečena. Pletenec po vytažení z trouby ihned potřeme rozpuštěným máslem s medem. Vytvoří se tak úžasná krusta na povrchu.
Velikonoční pletenec ozdobíme mašlí v jarní barvě, která jednak pěkně ozdobí, ale také zakryje spoj. Necháme vychladnout, poté krájíme na plátky a servírujeme. Nejlépe chutná čerstvý s tenoučkými plátky studeného másla.
Velikonoční beránek z kynutých uzlíků krok za krokem
Nemáte formu na beránka? Zkuste tento netradiční recept na beránka na plechu, vytvořeného z tvarohových šneků, s medovou krustou k tomu!
Velikonoční menu podle našich čtenářů. A co budete vařit Vy?
Co by to bylo za Velikonoce bez beránka, mazance či vajíčkové pomazánky? V našem článku se můžete inspirovat nejúspěšnějšími recepty na Velikonoce, které od vás získaly pozitivní hodnocení. Inspirujte se!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena