Omytý a osušený bio pomeranč tence oloupeme pomocí zeleninové škrabky tak, aby tam nebyla bílá část kůry, protože je hořká. Zázvor lehce oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli očistíme a rozkrojíme na polovinu.
Do hrnce dáme 2 hvězdičky badyánu, přidáme rozkrojenou cibuli, nastrouhaný zázvor a pomerančovou kůru. Připravíme si jablečný cider. Cider je alkoholický nápoj vyráběný kvašením ovocného základu s obsahem asi 5,5 % alkoholu, který je velmi oblíbený v Anglii, Irsku, Austrálii a Novém Zélandu. Cider se stává celosvětovým fenoménem s různým využitím v kuchyni. Nejznámější je cider jablečný a hruškový.
Do hrnce nalijeme 400 ml cideru, doplníme dostatečným množstvím studené vody, přivedeme do varu a opatrně vložíme naší domácí uzenou šunku nebo krkovičku. Můžeme vybrat i stehno nebo jiný druh uzeného masa. Plamen stáhneme na střední intenzitu a šunku vaříme pomalým varem asi 1,5 hodiny.
Mezitím si připravíme suroviny na glazuru. Do hrnku dáme 2 lžíce medu, 2 lžíce hořčice, zbytek cideru, promícháme a prudkým varem odvaříme objem směsi na polovinu a necháme vychladnout. Směs na potírání šunky je hotová.
Uvařenou šunku necháme částečně vychladnout ve vývaru a vybereme na desku. Ze šunky ještě teplé ostrým nožem odstraníme z povrchu kůži. Povrch pod kůží nařežeme na čtverce o straně 2 x 2 cm. Do spojů mezi čtverci napícháme celé hřebíčky. Šunku vložíme do pekáčku, přidáme tuk odebraný z vývaru a povrch šunky vydatně potřeme medovo - horčicovo - cídrovou směsí, kterou potíráme šunku ještě několikrát během pečení.
Šunku pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem asi 30 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěkná červenohnědá medovo - horčicovo - cidrová glazura.
Upečenou šunku s glazurou vybereme na desku a počkáme, až šunka trochu vychladne, potom ji nakrájíme plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Zbytek šunky po vychladnutí odložíme na noc do chladničky, aby pěkně ztuhla, bude se potom výborně krájet na tenké plátky.
Pečenou šunku s glazurou podáváme za tepla s domácím jablečným křenem a s čerstvě upečeným domácím chlebem. Pečená šunka chutná výborně i za studena. Jde o velmi chutnou pečenou šunku s medovo-horčicovou glazurou, která má jinou, ale vynikající chuť, než známe u běžně vařené naší tradiční šunky.
Velikonoční pečená šunka krásně voní po pomeranči, zázvoru, jablkovém cidru, cibuli a badyánu. Medovo-horčicovo-ciderová glazura dodává šunce skutečně šmrnc a výjimečnou chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.