těsto | ||
---|---|---|
100 g | cukr | |
0.5 lžičky | sůl | |
150 g | máslo | |
250 g | mléko | |
100 g | rozinky | |
3 ks | žloutky | |
1 ks | citronová kůra | |
500 g | polohrubá mouka | |
0.5 kostky | čerstvé droždí | |
1 balíček | vanilínový cukr | |
20 g | droždí | |
na potření | ||
vejce | ||
na ozdobu | ||
mandle |
Droždí rozmícháme ve vlažném mléce, přidáme žloutky, cukr, prosátou mouku, sůl a citronovou kůru. Přidáme máslo a vše promícháme ve vláčné jednolité těsto, dokud se nezačne odlepovat od stran mísy. Poté přimícháme i rozinky a necháme v míse hodinu v teple kynout. Během kynutí těsto ještě jednou prohněteme, bude se s ním lépe pracovat a bude nadýchanější. Znovu propracujeme, na pomoučněném válu vytvarujeme bochník a necháme hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
Poté pomašlujeme vejcem a posypeme mandlemi. Rozpálíme troubu na 200 °C, vložíme do ní plech s mazancem a po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C. Pečeme dalších 45 minut, a pokud začne povrch mazance příliš hnědnout, přikryjeme alobalem.
Tip: Těsto můžeme rozdělit na dva menší bochníčky, ty se ale budou péct kratší dobu. Pokud chceme, aby měl mazanec ještě lepší chuť, můžeme těsto připravit den předem a nechat vykynout v lednici. Druhý den ho necháme hodinu povolit, poté z něj vypracujeme bochník a necháme ještě hodinu a půl kynout. Velikonoční mazanec s mandlemi a rozinkami krájíme na plátky a podáváme ke svátečnímu pohoštění.
Zdroj: Eklasa.cz
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
Autor:Klasa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena