těsto | ||
---|---|---|
500 g | hladká mouka | |
100 g | cukr | |
1 špetka | sůl | |
150 g | máslo | |
2 ks | vejce | |
200 ml | mléko | |
1 kostka | droždí | |
na potření | ||
1 ks | vejce | |
na ozdobu | ||
1 balení | celý mák |
Droždí zasypeme cukrem a zalijeme mlékem, necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, přidáme vejce a kvásek, osolenou mouku a vypracujeme těsto, které pak necháme ještě pod utěrkou vykynout. Těsto poté rozválíme a rozdělíme na libovolné množství menších dílů, z kterých pak uděláme malé bochánky. Makovky mohou mít také tvar klasických loupáků nebo šneků. Makovky naskládáme na plech vyložený pečícícm papírem a necháme ještě v teple kynout. Poté potřeme každou z nich rozšlehaným vejcem a bohatě posypeme celým mákem. Pečeme zhruba 20 minut při 190 stupních Celsia, záleží na velikosti makovek.
Skvělé recepty na domácí pečivo: Upečte si voňavé rohlíky, dalamánky a croissanty
Došlo vám pečivo? Upečte si domácí, ono se mu stejně nic nevyrovná! Připravili jsme pro vás prověřené recepty na domácí rohlíky, dalamánky a houstičky, ale také na nadýchané croissanty, italskou ciabattu a briošky na hamburgery. Nechybí ani kynuté sladké pečivo, které ocení hlavně děti.
Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo
Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena