těsto | ||
---|---|---|
300 g | hladká mouka | |
3 ks | žloutky | |
100 g | cukr moučka | |
1 ks | vanilkový cukr | |
250 g | máslo | |
1 lžička | čerstvě strouhaná citronová kůra | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
na ozdobu | ||
1 sklenice | marmeláda | |
na obalení | ||
1 ks | vanilkový cukr | |
50 g | cukr moučka |
Prosátou hladkou mouku promícháme s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme pokrájené máslo, tři žloutky a trochu citronové šťávy. Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, zabalíme ho do fólie a necháme hodinu v lednici odpočinout.
Na pomoučněném vále vyválíme plát asi 3 mm silný. Vykrajujeme různé velikonoční tvary - vajíčka, beránky, slepičky, králíčky. Jednotlivé tvary poté opatrně klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Velikonoční linecké cukroví vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme. Poté vyndáme, necháme vychladnout a slepujeme libovolnou zavařeninou. Nakonec obalíme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem.
LInecké cukroví podle tohoto receptu není třeba nechávat dlouhou dobu uležet, je ihned měkké.
Tradiční i netradiční velikonoční cukroví
Velikonoce by se u nás samozřejmě nemohly obejít bez tradičních dobrot, jako je beránek, mazanec nebo boží milosti. Na českém velikonočním stole mají své pevné místo a recepty na ně se v rodinách předávají po celé generace. V posledních letech však přibývají nové zvyklosti a nové receptury. Hospodyňky pečou s dětmi stále rafinovanější sladkosti pro koledníky, objevují se sladkosti a cukroví podobné vánočnímu, jen v nových tvarech a s jarními motivy.
Velikonoční máslové sušenky jen ze tří surovin
Tyto máslové sušenky hravě zvládnete za chvilku. Navíc jsou slazené pouze javorovým sirupem, takže jsou vhodné i pro ty nejmenší koledníky. Recept krok za krokem.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena