2 ks | žloutek | |
200 ml | mléko | |
2 lžíce | med | |
2 lžíce | cukr moučka | |
1 lžíce | skořice mletá | |
200 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
200 g | polohrubá mouka | |
125 g | tuk na pečení | |
1 balíček | sušené droždí | |
na potření | ||
---|---|---|
bílek |
Hladkou a polohrubou mouku prosejeme do jedné mísy a promícháme se sušeným droždím, moučkovým cukrem a skořicí. Tuk na pečení rozpustíme a promícháme s mlékem. Do vychladlé tekutiny zašleháme žloutky, med a citronovou kůru. Vše vlijeme do připravené mouky a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta oddělujeme kousky, ze kterých vyválíme válečky silné asi 2 cm a dlouhé přibližně 10 - 15 cm. Z válečků pak tvoříme spirály, případně je spleteme do copu a stočíme do věnečku. Velikonoční jidášky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem a necháme ještě 20 minut vyběhnout.
Jidáše pak pečeme v předehřáté troubě při 170 °C přibližně 15 - 20 minut dozlatova. Velikonoční jidáše se skořicí podáme ke kávě nebo čaji. Výborně chutnají i s marmeládou jako svačinka.
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které ještě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena