250 ml | mléko | |
citron | ||
30 g | droždí | |
2 | žloutek | |
80 g | med | |
1 špetka | sůl | |
500 g | hladká mouka | |
1 lžíce | cukr krupice | |
120 g | máslo |
Tradice říká, že by se měly velikonoční jidáše péct i jíst na Zelený čtvrtek. Spojují v sobě dva symboly – provaz, na kterém se Jidáš Iškariotský oběsil, dále plodnost a hojnost. Věří se, že bychom po jejich snědení měli být zdraví.
Vytvoříme si kvásek: Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí s jednou lžící cukru a lžící mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme kvásek vyběhnout 5-10 minut.
Změklý tuk utřeme se žloutky a medem do pěny. Postupně vmícháme prosátou mouku, zbylé mléko, kvásek, nastrouhanou citronovou kůru a sůl. Vypracujeme těsto a necháme ho 40 – 60 minut kynout. Z těsta oddělujeme kousky a vyválíme z nich válečky, které stočíme do tvaru spirály.
Jidáše klademe na tukem vymazaný plech a necháme ještě 15 minut kynout.
Velikonoční jidáše vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 20 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme medem. Podáváme je ideálně na Zelený čtvrtek jako tradiční velikonoční pečivo.
Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem
Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Autor:admin_lucka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena