těsto | ||
---|---|---|
350 g | hladká mouka | |
1 špetka | sůl | |
150 g | máslo | |
100 g | cukr | |
2 ks | vejce | |
krém | ||
150 g | mascarpone | |
4 lžíce | cukr moučka | |
150 ml | smetana | |
2 lžíce | citronový džem | |
3 ks | mučenka | |
2 ks | mango | |
na ozdobu | ||
1 balení | mletý kokos | |
1 balení | citronová poleva | |
1 balení | pistácie |
Sváteční velikonoční stůl se sice samozřejmě neobejde bez klasiky v podobě beránka nebo mazance, ale zkuste být letos trochu originální! Co třeba lehounký a osvěžující dort s chutí a vůní exotiky, která se k teplým dnům bezpochyby hodí? Tento lehký dort je dokonalou kombinací šťavnatých chutí manga, hořkosladké mučenky (passion fruit) a kokosu. Tyto plody právě v tomto období dozrávají a i když nebudou přímo utžené, ale zakoupené v supermarketu, na tom, co díky nim budete moci vykouzlit na velikonočním stole, to vůbec nic nemění.
Ze všeho nejřív si připravíme křehké a sladké těsto. Na pracovní plochu prosejeme mouku, uděláme důlek a do něj vložíme změklé máslo. Prsty mírně promícháme, přidáme cukr a rozšlehaná vejce. Postupně přidáváme zbytek mouky a vypracujeme tuhé těsto, které dobře prohněteme do hladka. Poté vytvořený bochánek těsta zabalíme do folie a necháme hodinu odpočívat v lednici. Poté těsto vyndáme a na pomoučeném vále vyválíme do tvaru kruhu. Opatrně přeneseme do vymazané koláčové formy, propícháme vidličkou, přes ně položíme pečící papír, zatížíme, aby se během pečení nezvedalo a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny. Poté vyndáme a necháme trochu vychladnout.
Připravíme si ovoce a krém. Do mixéru dáme mascarpone, cukr, smetanu a citronový džem, vše vyšleháme. Přidáme dužninu mučenky i se semínky a znovu vyšleháme. Krémem naplníme částečně vychladlý korpus, přidáme na kousky nakrájené mango a povrch uhladíme.
Velikonoční dort s mangem a mučenkou necháme dobře vychladit v lednici, poté opatrně vyndáme z formy a okraje dortu bohatě posypeme kokosem, přimáčkneme pomocí celé dlaně. Nakonec můžeme použít citronovou zrcadlovou polevu a dort dozdobit čokoládou a hnízdečkem z nasekaných pistácií. Při zdobení dortu se fantazii meze nekladou.
Jak přežít Velikonoce ve zdraví a nepřibrat
Velikonoce klepou na dveře a my už se těšíme na tradiční pochoutky, které k nim neodmyslitelně patří. Velikonoční perníčky, beránek, mazanec či nádivka, jak na to, abychom si svátky jara užili jako obvykle, přitom se nemuseli bát zbytečných kil navíc?
Nestíháte péct? Rychlé velikonoční recepty, které ještě zvládnete!
Možná také marně hledáte čas na velikonoční pečení. Našli jsme pro vás pár receptů, které zvládnete připravit bez zdlouhavých příprav. Beránek, mazanec, velikonoční nádivka i perníčky snadno a rychle.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena