těsto | ||
---|---|---|
2 ks | vejce | |
4 ks | žloutek | |
4 ks | bílek | |
200 g | cukr krupice | |
1 balíček | vanilkový cukr | |
špetka | citronová kůra | |
240 g | polohrubá mouka | |
1 lžíce | citronová šťáva | |
poleva | ||
1 ks | bílek | |
100 g | cukr moučka | |
1 lžička | citronová šťáva | |
na ozdobu | ||
2 ks | mandle | |
1 ks | lískové oříšky |
Do mísy dáme vejce, žloutky, cukry, citronovou kůru a šťávu a vše vyšleháme do pěny. Do této pěny lehce vmícháme mouku a nakonec i pevný sníh ušlehaný z bílků. Troubu předehřejeme na 190°C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem, vysypeme hrubou mouku, připravené těsto do ní vlijeme a formu zaklopíme. Beránka upečeme dorůžova a ještě horkého vyklopíme. Když beránek vychladne, vyšleháme bílek s moučkovým cukrem a po kapkách do polevy zašleháme citronovou šťávu. Vzniklou polevou beránka nazdobíme, mandle použijeme jako oči, lískový oříšek jako nos. Velikonočního beránka ozdobíme mašlí a naaranžujeme na sváteční stůl.
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem
K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena