1 ks | vejce | |
1 plátek | šunka | |
1 ks | pečivo | |
omáčka | ||
---|---|---|
sůl | ||
70 g | máslo | |
mletý pepř | ||
citronová šťáva | ||
na potření | ||
máslo | ||
podle potřeby | ||
ocet |
Pečivo si podélně rozkrojíme (kaiserku, housku, bagetku, ale můžeme použít i dva plátky toustového chleba), potřeme máslem a namazanou stranou dolů mírně opečeme na suché pánvi. Pečivo si připravíme na talíř a do pánve dáme na několik vteřin (stačí z jedné strany) opéct plátek šunky.
Příprava jednoduché holandské omáčky
Máslo necháme přejít varem, žloutek dáme do nádoby na mixování a při max. výkonu postupně (čůrkem) přiléváme ještě teplé máslo. Poté osolíme, opepříme a přidáme pár kapek citronové šťávy - podle chuti. Když je omáčka hodně hustá, zředíme smetanou (já dávám 1 mlíčko do kafe).
Příprava ztraceného vejce
Vroucí vodu (tak, aby jen trochu probublávala) si okyselíme octem a osolíme. Vařečkou si vytvoříme vír, do jehož středu opatrně rozklepneme vejce. Okraje bílku se snažíme "urovnat" přes žloutek. Vaříme 2-3 minuty, vejce musí být uprostřed tekuté. Na opečené pečivo přeložíme plátek šunky, přidáme vejce, přelijeme omáčkou a přiklopíme druhou částí pečiva (já dávám omáčku pod vejce - tedy na šunku i na vejce, protože u nás není omáčky v této pochoutce nikdy dost).
Vejce benedikt s holandskou omáčkou nakonec ještě ozdobíme pažitkou nebo petrželkou a obložíme zeleninou (rajče, paprika, okurka). Ihned podáváme jako snídani či svačinu.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Autor:konrade
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena