Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Recept na vejce natvrdo krok za krokem
Co bylo dříve - vejce nebo slepice? Správnou odpověď asi nezná nikdo. Avšak natvrdo víme, že nejdříve je vejce syrové a až správnou úpravou docílíme vejce natvrdo.
Znáte všechny způsoby vaření a přípravy vajec?
Vajíčka patří díky své vysoké nutriční hodnotě k nejvýživnějším potravinám a byla by chyba je z jídelníčku vyřazovat. Vejce obsahují vitamíny, lehce stravitelné bílkoviny, nerostné soli, vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru a chlor. Samozřejmě je tu také obávaný cholesterol, obsažený ve značné míře ve vaječném žloutku. Výzkum však ukázal, že to s tímto „špatným cholesterolem“ nebude tak horké a odborníci dnes vejce spíše doporučují.
Autor:konrade
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena