příloha | ||
---|---|---|
1 ks | bílá vejce | |
1 ks | chlebová bulka | |
1 hrst | salát listový | |
2 plátky | plátková šunka | |
omáčka | ||
1 lžíce | ocet | |
30 g | bílý jogurt | |
3 ks | vaječný žloutek | |
1 lžička | olivový olej | |
50 ml | mléko | |
1 ks | citron | |
1 špetka | sůl | |
1 špetka | pepř |
Do hrnce vlijeme 2 cm vody a přivedeme ji k varu. Do mísy vlijeme jogurt, vaječné žloutky, olivový olej, mléko, citronovou šťávu a strouhanou kůru, špetku soli a pepře a vše promícháme metličkou. Šleháme v páře do zhoustnutí, zhruba 15–20 minut. Jakmile je omáčka hustá, zahřejeme v rendlíku vodu na zastřené vejce, výška sloupce vody by měla být zhruba 10 cm. Vkápneme do ní ocet a jakmile se na dně objeví bublinky, rendlík odstavíme a do vody rozklepneme vejce. Pomocí lžíce vytváříme kolem vejce vír, abychom ho ze všech stran obalili uvařeným bílkem.
Rendlík vrátíme na plotýnku, snížíme teplotu a vaříme 1–1,5 minuty. Uvařené zastřené vejce opatrně vyjmeme a necháme okapat v misce nebo osušit na utěrce. Opečenou chlebovou bulku podélně rozkrojíme, na spodní část položíme listy salátu, plátky šunky a zastřené vejce. Můžeme použít i opečený toastový chléb.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou podáváme se zeleninovou oblohou.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Nechte se rozmazlovat: 8 tipů na snídani do postele
Kdy jindy si dopřát bohatou a vydatnou snídani než o víkendu! Máme pro vás skvělé tipy na sladké i slané snídaně, které udělají radost nejen vám, ale i drahé polovičce.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena