Jáhly si dáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou, vodu slijeme a raději ještě jednou opakujeme. Jáhly se musí spařit, jinak by měly hořkou chuť. Takto připravené jáhly zalijeme 600 ml rostlinného mléka a pomalu vaříme, dokud nedosáhneme kašovité konzistence.
Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Dáme do mísy a přidáme hrst rozinek, nasekané vlašske ořechy, skořici a datlový sirup. Promícháme a tuto směs zamícháme do připravených jahel.
Formu si vyložíme pečícím papírem a těsto do ní přendáme.
Připravíme si veganský sníh na koláč. Použijeme nálev z plechovky s cizrnou. Tento nálev vyšleháme šlehačem do pěny a poté přidáme moučkový cukr a ještě chvíli šleháme. Veganský sníh nalijeme na koláč a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.
Veganský jahelník necháme vychladnout a pak podáváme.