těsto | ||
---|---|---|
350 g | polohrubá mouka | |
200 g | třtinový cukr | |
100 ml | rostlinný olej | |
400 ml | rostlinné mléko | |
4 lžíce | holandské kakao | |
50 g | kvalitní hořká čokoláda | |
1 balíček | kypřicí prášek | |
poleva | ||
150 g | kvalitní hořká čokoláda | |
0.5 lžičky | kokosový olej |
Do mísy nasypeme hladkou mouku, třtinový cukr, 4 lžíce holandského kakaa a kypřící prášek a vše spolu promícháme. Poté přilijeme rostlinné mléko, olej a metličkou zamícháme. Na závěr do těsta přidáme nadrobno nakrájenou čokoládu.
Těsto přelijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme zhruba 45 minut. Před dopečením uděláme test špejlí, zda se těsto nelepí.
Upečeného beránka necháme vychladnout a poté vyklopíme z formy.
Na vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu do které zamícháme ½ lžičky kokosového oleje. Vychladlého beránka pomažeme polevou, necháme polevu zaschnout a poté můžeme beránka podávat.
Jde to i bez vajec! Inspirace na veganské velikonoční recepty
Vyznáváte zdravější vaření a pečení? Rádi zkoušíte nové recepty? Nebo právě přecházíte na veganskou stravu? S blížícími se Velikonocemi se nemusíte v ničem omezovat, veškeré tradiční dobroty lze upravit i do veganské podoby.
Velikonoční beránek: Jak na to, aby se podařil na výbornou?
Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara a obvykle nechybí na svátečně prostřených stolech českých domácností. Beránka můžete vyzkoušet z třeného těsta, trochu netradiční je beránek mrkvový nebo ořechový. Zajímavý je beránek makový a krásně vláčný je z těsta s tvarohem, šlehačkou nebo majonézou. Do těsta můžete přidat i kokos, zkrátka fantazii se meze nekladou.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena