6 ks | paprika | |
náplň | ||
---|---|---|
6 stroužků | česnek | |
1 lžíce | majoránka | |
1 ks | cibule | |
1 lžička | kmín | |
100 g | celer | |
100 g | mrkev | |
1 lžíce | paprika červená | |
1 hrnek | rýže vařená | |
1 balení | maso sójové | |
omáčka | ||
4 lžíce | olej | |
2 lžičky | skořice | |
1 ks | cibule | |
3 listy | bobkový list | |
1 lžička | nové koření | |
4 lžíce | hladká mouka | |
1200 ml | zeleninový vývar | |
1 balení | rajský protlak | |
2 lžíce | třtinový cukr |
Nejdříve si připravíme omáčku. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme bobkový list, nové koření a rajský protlak. Omáčku vaříme zhruba 30 minut a poté dochutíme solí, skořicí a třtinovým cukrem. Vše podle chuti. Po uvaření vyndáme nové koření a bobkový list. Nyní si připravíme náplň do paprik. Sojové maso si uvaříme, slijeme vodu a tyčovým mixérem rozmixujeme do podoby mletého masa. Na pánvi si orestujeme cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Okořeníme červenou paprikou a kmínem. Poté přidáme sojové mleté, prolisovaný česnek a majoránku. Tuto směs smícháme s hrnkem uvařené rýže a poté ještě osolíme a opepříme. Papriky si umyjeme, vydlabeme a naplníme touto směsí. Veganské plněné papriky vložíme do pekáčku, zalijeme rajskou omáčkou a pečeme přibližně 50 minut na 180 °C. Plněné papriky chutnají výborně s uvařenou rýží.
Papriky na každý den: Vyzkoušejte netradičně plněné papriky, paprikovou hořčici i paprikový krém
Nastává ten pravý čas, kdy papriky ve velkém zařazujeme do jídelníčku, začínají totiž okupovat naše zahrádky. Pokud nemáme vlastní zdroj, využijeme sezóny, protože jejich cena v obchodech v těchto dnech mírně klesá. Co všechno lze z paprik připravit?
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena