Dáme vařit 1,5 litru vody, do které přidáme 2 zeleninové bujony, 4 lžičky sojové omáčky a 3 lžičky grilovacího koření. Do vařící vody vsypeme sojový granulát a vaříme 20 minut. Poté sejmeme z plamene a uvařený sojový granulát necháme až do zchladnutí v nálevu.
Zároveň dáme vařit 2 středně velké umyté červené řepy. Vaříme asi hodinu a půl, až jsou měkké. Pokud chci vařit z řepy a granulátu, uvařím si tyto ingredience večer - pak je to po příchodu z práce velmi rychlé jídlo.
Nachystáme si elektrický sekáček. Cibuli, květák, menší papriku a feferonky očistíme, nakrájíme na větší kostky a v sekáčku asi 5 vteřin sekáme. Zelené natě nakrájíme na proužky. Do mísy na jemném struhadle nakrájíme červené řepy, přidáme mírně vymačkané sojové maso, natě a na zrníčka rozsekanou zeleninu. Přisypeme psylium, případně trochu mouky, přidáme koření, prolisovaný česnek, kečup a hořčici a dochutíme jemně solí.
Z hmoty tvarujeme malé nugetky, které obalíme v hrubé mouce a smažíme na trošce oleje - stačí pánev potřít peroutkou.
Veganské nugetky z červené řepy podáváme jen tak na chuť i jako hlavní chod, skvěle se k nim bude hodit bramborová kaše.
Poznámka: Přidala jsem nať z ředkve, protože byla po ruce a má dobrou a jemnou chuť. Místo ní lze přidat jiné zelené býlí - medvědí česnek, jitrocel, petržel, kontryhel. Nebo zelenou cibulku. Dobu přípravy uvádím bez doby potřebné k uvaření řepy a granulátu.
Květáku jsem dala 3 růžičky, to je množství asi do dlaně, v návodu mi nejbližší název připadl palička.