135 g | hladká mouka | |
115 g | polohrubá mouka | |
35 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
50 g | třtinový cukr | |
20 g | vanilkový cukr | |
1 balení | kandované ovoce | |
1 lžička | citronová kůra | |
1 hrst | lupínky mandlí | |
120 ml | rostlinné mléko | |
1 balíček | sušené droždí | |
na potření | ||
---|---|---|
2 lžíce | rostlinné mléko | |
3 lžíce | javorový sirup |
Nejdříve připravíme kvásek. Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, přidáme lžíci cukru, metličkou zamícháme a necháme zhruba 10 minut pracovat.
Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme vanilkový a třtinový cukr. Poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, změklé máslo, kvásek a uhněteme hladké těsto, které se nelepí. Nakonec do těsta zapracujeme kandované ovoce. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 90 minut kynout.
Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 kousky a vyválíme bochánky. Vložíme na plech a necháme ještě zhruba 20 minut kynout. Poté uděláme na každý mazanec nožem křížek, potřeme vodou a posypeme plátky mandlí.
Mini mazance pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 30 minut. Po 30 minutách vyndáme mazance z trouby a potřeme směsí z rostlinného mléka a javorového sirupu. Díky tomu bude povrch krásně lesklý. Poté vrátíme do trouby a pečeme ještě zhruba 15-20 minut.
Po upečení necháme mazance vychladnout a pak můžeme podávat.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Veganské pečení: Velikonoční mazanec krok za krokem
Tradiční mazanec patří mezi nepostradatelnou součást Velikonoc. Pokud upřednostňujete rostlinné suroviny, tak tento recept je přímo pro vás a zaručujeme, že je od klasického mazance k nerozeznání
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena