těsto | ||
---|---|---|
400 g | polohrubá mouka | |
7 g | sušené droždí | |
170 ml | rostlinné mléko | |
80 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
1 lžička | sůl | |
na potření | ||
0.5 balíčku | kmín | |
1 lžička | sůl | |
1 lžíce | rostlinné máslo (Alsan) |
Do vlažného mléka nasypeme sušené droždí, přidáme lžíci cukru a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé máslo, kvásek, špetku soli a vypracujeme tuhé těsto, které se nelepí. Těsto necháme zhruba hodinu kynout.
Poté z těsta vyvalujeme válečky a motáme preclíky. Preclíky dáme na plech, potřeme máslem a posypeme solí a kmínem. Pečeme na 180 °C zhruba 20 minut.
Veganské kynuté preclíky podáváme jako přílohu, ale klidně i jen tak na chuť.
Co jsou preclíky, odkud se vzaly a proč mají svůj specifický tvar?
Tyhle zatočené slané „mňamky“, obvykle podávané k pivu, většina z vás jistě dobře zná. Jde o klasické bílé pečivo z těsta, které se vyválí do tenkého proužku, ten se stočí do kruhu a oba jeho konce se překříží a slepí. Preclíky můžete vidět i ve tvaru srdíčka nebo osmičky, záleží, kde na ně zrovna narazíte. Preclík bývá krásně do hněda propečený, sypaný hrubou solí, kmínem, mákem nebo sezamem. Tradičně si ho dopřáváme také na Zelený čtvrtek jako přílohu k polévkám a pokrmům ze zeleniny.
6 báječných receptů na slané koláče
Slané koláče neboli quiche jsou typickým francouzským pečivem, které podáváme nejen jako chuťovku, ale také skvěle nahradí teplou večeři. Dají se připravit na sto způsobů, ale vsaďte s námi na jistotu, vybrali jsme pro vás 6 opravdu vydařených receptů.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena