300 ml | rostlinné mléko | |
50 g | rostlinné máslo (Alsan) | |
500 g | hladká mouka | |
1 balíček | sušené droždí | |
70 g | třtinový cukr | |
0.5 lžičky | sůl | |
1 lžička | skořice | |
1 hrst | rozinky | |
1 lžička | nastrouhaná pomerančová kůra | |
0.5 lžičky | muškátový oříšek | |
na ozdobu | ||
---|---|---|
70 g | hladká mouka | |
60 g | voda | |
na potření | ||
3 lžíce | meruňkový džem |
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přisypeme sušené droždí, lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme třtinový cukr, skořici, muškátový oříšek, nastrouhanou pomerančovou kůru, sůl a změklé máslo. Poté přidáme hotový kvásek a uhněteme pevné těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba 90 minut kynout.
Poté těsto rozdělíme na 2 díly a každý díl rozdělíme na 6 dílů. Vznikne nám 12 kousků. Na vále vyválíme rukou kulaté bochánky a dáme na pečícím papírem vyloženou formu. Dáváme dál od sebe, protože budou ještě kynout a zvětší svůj objem. Přikryjeme utěrkou a necháme ješte zhruba 20 minut kynout.
Mezitím si připravíme těstíčko, kterým budeme tvořit kříže. Hladkou mouku pečlivě smícháme s vodou do konzistence hladké pasty. Toto těstíčko si dáme do cukrářského sáčku a na každý bochánek uděláme křížek. Poté dáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25-30 minut na 190 °C. Na potírání si připravíme meruňkovou marmeládu, kterou dáme do hrnce a chvilku necháme vařit a rozpustit. Hotové bochánky potíráme takto připravenou meruňkovou marmeládou.
Veganské hot cross buns chutnají výborně potřené máslem a marmeládou.
Jde to i bez vajec! Inspirace na veganské velikonoční recepty
Vyznáváte zdravější vaření a pečení? Rádi zkoušíte nové recepty? Nebo právě přecházíte na veganskou stravu? S blížícími se Velikonocemi se nemusíte v ničem omezovat, veškeré tradiční dobroty lze upravit i do veganské podoby.
Tradiční Velikonoce aneb jaké dobroty nesmí na vašem stole chybět
Piškotový beránek, jidáše, mazanec, vajíčková pomazánka nebo salát, velikonoční nádivka - to všechno jsou tradiční velikonoční pochoutky, které si určitě neodepřeme ani o letošních svátcích jara.
Autor:Jitka Langeová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena