těsto | ||
---|---|---|
320 g | hladká mouka | |
1 špetka | sůl | |
0.5 ks | citron | |
80 g | rostlinný olej | |
200 g | rostlinné mléko | |
25 g | třtinový cukr | |
15 g | čerstvé droždí | |
na potření | ||
rostlinný olej | ||
krém | ||
600 ml | rostlinné mléko | |
1 balíček | vanilkový pudinkový prášek | |
1 lžíce | třtinový cukr | |
1 lžíce | vanilkový cukr | |
na ozdobu | ||
čerstvé ovoce | ||
čerstvá máta |
Vrhneme na přípravu těsta na veganské buchtičky. V míse smícháme mouku se špetkou soli, nastrouhanou citronovou kůrou a ve středu uděláme jamku. Do jamky nalijeme trochu mléka pokojové teploty, přidáme trochu cukru a rozdrobené čerstvé droždí. Necháme asi 15 minut stát a vzejít kvásek. Potom přidáme zbytek mléka a olej. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu. Po hodině těsto dáme na vál a po větším množství rozšouláme na hada z něhož odkrajujeme zhruba 2 cm dlouhé kousky. Ty klademe do olejem vytřené formy a klademe jednu vedle druhé. I mezi sebou nezapomínáme potřít olejem, aby se nám neslepily při pečení dohromady. Necháme dalších 15 - 20 minut kynout a poté je pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, až jsou na povrchu krásně zlatavé.
Během pečení buchtiček se pustíme do výroby krému. Rostlinné mléko nalijeme do hrnce, přidáme vanilkový i třtinový cukr a prohřejeme. Ve zbylém mléku rozmícháme vanilkový pudink a uvaříme podle návodu do zhoustnutí.
Veganské buchtičky podáváme na talíři přelité horkým krémem, zdobíme čerstvým ovocem, mátou a můžeme ještě pocukrovat. Ihned podáváme.
Sladké obědy do vaší kuchařky: 8 zaručených receptů na teplá sladká jídla
Teplé a sladké hlavní chody, které potěší nejen děti. Vždyť kdo by odolal buchtičkám se šodó, plněným bramborovým knedlíkům s ovocem nebo klasické žemlovce s jablíčky? Obědy ve sladké podobě jsou spíše českou specifikou, ale proč ne. Občas je každý z nás rád zařadí do jídelníčku. Zkuste tyto prověřené recepty.
Veganské meruňkové knedlíky krok za krokem
Domácí meruňkové knedlíky patří mezi oblíbenou letní klasiku. V tomto receptu vám ukážeme čistě rostlinnou variantu krok za krokem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena